CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, June 24, 2009

sepetang di tanjung dawai...

bila terima aje surat panggilan mesyuarat selama 3 hari kat sungai petani, aku dah siapkan semua kemantapan mental dan fizikal aku... sedia maklum, mesyuarat seperti ini selalunya bermula jam 8 pagi dan berlarutan hingga 11 malam. tak cukup mantap mental dan fizikal, boleh bengkok dibuatnya...
pagi isnin lepas... seawal 9 pagi aku dah bertolak ke sungai petani... first time drive sorang2 sejauh 300km... agak suspen jugak... selamat sampai ke emerld puteri jam 2 petang...

mesyuarat mula jam 8.30 malam dan berlarutan hingga jam 11.30 malam...

group gerak gempur

group master

nama aje mesyuarat, sebenarnya kami dipertanggungjawabkan untuk membina item gerak gempur pmr dan bahan master untuk modul p&p.

esoknya sambung lagi.... pening... pening... pening... nasib baik member2 semua sekepala dan agak gila-gila... tak lah boring sesangat...

dan... petang itu... atas jasa baik puan hajjah rafiah (penyelia jpn)...beliau berjaya meng'ayat' pengurus hotel supaya bawa kami 'walk-walk eat air' ke tanjung dawai... yahoooo...

berposing sementara tunggu van hotel...

dalam perjalanan ... sungai petani ke tanjung dawai..

ape ade kat tanjung dawai tu...??? entah... akupun tak tau... coz...baru first time nak pegi sana. orang kata kat situ hasil lautnya murah-murah... tak ape... mari kita tingok apa yang ada.....

tadaa.... sebuah bazaar khusus untuk menjual hasil-hasil laut seperti ikan kering, ikan bilis, sotong kering, belacan, keropok ikan dan macam-macam lagi....

perkampungan nelayan...

sempat possing kat jeti tanjung dawai... pemandangannya... sungguh indah...


membeli belah di pekan tanjung dawai... puan hajjah tengah konfius... nak beli ke idak durian tu...???


mai... mai... aku nak belanja hangpa durian... bukan belanja makan durian... belanja bau durian aje... ape kelas durian siam tu... durian kampung gajah lagi power...

sebuah gerai menjual hasil-hasil laut...

haji zainal, apa tunggu lagi... tak kan datang nak tingok aje kut...???
ingat-ingat orang yang kena tinggal tu...

on the way balik, singgah kejap kat kedai kek sejati indah...

suami-suami dan bapa-bapa misali sedang memilih ole-ole untuk anak-anak dan isteri yang ditinggalkan.

nama aje kedai kek, tapiiiiii.... macam-macam adaaaa...., ada kek... ada biskut... dan bermacam-macam kerepek keluaran bumiputera tempatan. kedai ni fevret puan hajjah. tiap kali pegi sungai petani beliau mesti memborong bermacam-macam makanan untuk diperait ke kami...

.... itulah alkisahnya entri aku kali ini... aku pun dan naik konfius, apa aku nak story sebenarnya... cerita tanjung dawai ke? cerita mesyuarat ke? atau cerita.... 3 hari di jelapang padi malaysia... entahlah akupun dah pening...

penat drive 300km petang tadi tak habis cover lagi dah sebok nak memblog... inilah hasilnya...

malas tah ku ingau....

4 tetamu aku:

ASYIQ said...

Bila baca cerita akak ni...terus pi buka beg sekolah. Tadi sy bwk balik dua keping kuih ros dan dua keping emping kacang yg akak hntr ke opis kami tadi....

Asyik nengok kak zah je ngunyahnyer....teringin saya...tapi tadi saya puasa. Skrg sy dah kunyah kuih2 tu...hurmmmm...beli kt tanjong dawai kan??? TQ kak....

kirana said...

Kirana pong terhingin jgak!!! Kirim la wei!

oneluvsue said...

kirana...
tungguuuuuu cuti dec akak ke kuching...
tunggu kat airport... bukan saja kuih... ikan masin, belacan dan macam2 yang tak ada kat swak akak bawa...
tapi... terubuk swak paling klazzzzz...gitu...

xiiinam said...

nyampah tengok post durian tu....





Malam ni jugak aku roger sazahan cari durian depan sekolah san min tu....kak sulaaaaa,menggoda orang....he...he...